Het recept voor Zeeuwse bolussen, een heerlijke Zeeuwse lekkernij:
### Ingrediënten:
- 500 g bloem
- 10 g droge gist
- 10 g zout
- 250 ml lauwwarme melk
- 75 g suiker
- 75 g boter (gesmolten)
- Kaneel
- Bruine basterdsuiker
- Extra boter (om te bestrijken)
### Bereidingswijze:
1. Meng de bloem, gist en zout in een grote kom.
2. Voeg de lauwwarme melk, suiker en gesmolten boter toe aan het bloemmengsel. Kneed tot een soepel deeg.
3. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat het deeg op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld (ongeveer 1 uur).
4. Verwarm de oven voor op 200°C.
5. Kneed het deeg kort door en verdeel het in gelijke stukken, ongeveer ter grootte van een kleine mandarijn.
6. Rol elk stuk deeg uit tot een lange dunne slang.
7. Bestrijk de deegslierten met gesmolten boter en bestrooi royaal met bruine basterdsuiker en kaneel.
8. Rol de deegslierten stevig op tot een spiraalvormige bolus.
9. Leg de bolussen op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nogmaals rijzen onder een vochtige theedoek, ongeveer 15-20 minuten.
10. Bak de bolussen in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
11. Bestrijk de warme bolussen direct na het bakken nogmaals met gesmolten boter voor een mooie glans.
Serveer de Zeeuwse bolussen warm of op kamertemperatuur en geniet van deze heerlijke traktatie!